WordPress
Ako prví na Slovensku a v Čechách sme spustili OpenLiteSpeed Webhosting

Ako prví na Slovensku a v Čechách sme spustili OpenLiteSpeed Webhosting

OpenLiteSpeed je web server novej generácie, ktorý spĺňa aj tie najnáročnejšie požiadavky súčasných vývojárov webových stránok a aplikácií. Má vlastnú vstavanú Cache, ktorá dokáže webovú stránku zrýchliť aj desaťnásobne.

Zrýchlite si WordPress a iné aplikácie až desaťnásobne

Rýchlosť načítania web stránky je pre Google jedným z TOP kritérií. Preto musíme robiť všetko preto, aby sme obsah webu doručili do prehliadačov Vašich návštevníkov čo najrýchlejšie. Niektoré zrýchlenia musia spraviť weboví vývojári, ale niektoré vieme spraviť aj my, na strane webhostingu.

Hlavné vlastnosti a výhody OpenLiteSpeed:

  • Rozumie si s .htaccess, takže sa dá bez zmien web stránky nahradiť za Apache, avšak pracuje iba s Rewrite príkazmi, ostatné sú ignorované.
  • Inteligentná a veľmi účinná Cache, ktorá sa ľahko ovláda cez HTTP hlavičky, čo je predpokladom pre budúci vývoj aplikácií.
  • Podpora nových rýchlych technológii akými sú HTTP/3 a QUIC
  • Podpora všetkých verzií SPDY/2, 3, 3.1 a HTTP/2 

Ako si aktivujem OpenLiteSpeed?

Možnosť prepnúť svoju doménu do OpenLiteSpeed majú všetci naši zákazníci s hostingovým balíčkom PROFI. Do OpenLiteSpeed sa dá prepnúť celá doména, to znamená, že môžete prevádzkovať v rámci jedného balíka domény pod Nginx + Apache a taktiež domény pod OpenLiteSpeed.

Prepnutie domény do OpenLiteSpeed urobíte v ponuke "Nastavenia webu" zapnutím prepínača "Zapnúť OpenLiteSpeed" podľa nasledovného obrázka:

Po aktivovaní OpenLiteSpeed na doméne sa na serveroch uskutoční séria udalostí:

  • Zmenia sa DNS záznamy domény na IP adresu, na ktorej počúva OpenLiteSpeed, keďže na tej istej IP adrese nemôžu vykonávať svoju činnosť dva web serveri.
  • Vygenerujú sa konfiguračné súbory pre OpenLiteSpeed.
  • Reštartne sa OpenLiteSpeed web server.

Keďže zmena v DNS sa môže prejaviť aj po 30 minútach, stále bude webová stránka obsluhovaná aj pôvodným web serverom, takže v skutočnosti nedôjde k žiadnemu výpadku!

Či už beží web z OpenLiteSpeed si viete odkontrolovať vo "Vývojárskych nástrojoch" v prehliadačoch, kde by ste v časti Sieť (Network) mali vidieť v hlavičkách requestov hlavičku: "server: LiteSpeed":

Zrýchlenie WordPress s LSCache pluginom

Vývojári WordPress stránok určite ocenia možnosť využitia OpenLiteSpeed cache pomocou pluginu LSCache. Detailný návod ako inštalovať LSCache pre wordpress nájdete v našej sekcii pomoc na LiteSpeed Cache plugin pre WordPress

Viac informácií o tomto plugine, ktorý dokáže priamo pracovať a ovládať cache web servera sa dočítate na webe LSCache pluginu.

Výhody LSCache, ktoré sa týkajú priamo OpenLiteSpeed sú tieto:

  • Automatické cachovanie stránok pre zvýšenie výkonu stránok
  • Automaticke čistenie cachovaný stránok pri zmene obsahu
  • Privátna cache pre prihlásených užívateľov
  • Cachovanie obsahu z WordPress REST API volaní
  • Oddelené cachovanie pre desktop a mobilné zariadenia
  • Možnosť naplánovania čistenia cache pre určité URL
  • WooCommerce a bbPress podpora
  • Vylúčenie z cache na základe URI, kategórií, tagov, cookie, user agent
  • Inteligentné preloadovanie pomocou crawlera
  • HTTP/2, HTTP/3 a QUIC support

Porovnanie výkonu WordPress stránky s použitím LSCache (graf je zo stránky www.litespeedtech.com) s ostatnými web servermi:

Overenie funkčnosti HTTP/3 + QUIC

Ako som spomínal na začiatku článku, OpenLiteSpeed prináša v "štandardnej výbave" nové rýchle protokoly pre prenos webového obsahu a to HTTP/3 a QUIC. Tieto protokoly sa dajú overiť na webovej stránke: https://http3check.net/

Ak všetko funguje tak, ako má, tak by ste mali vidieť takýto úspešný výsledok:

Zaujal Vás OpenLiteSpeed? Nás veľmi! Kúpte si náš PROFI WebHosting a využite jeho výnimočné vlastnosti:

 

Kúpiť OpenLiteSpeed Webhosting

 

 

Časté otázky o OpenLiteSpeed

Čo je OpenLiteSpeed?

OpenLiteSpeed je webserver novej generácie, ktorý ponúka vždy tie najnovšie technológie na prenos webových stránok do prehliadača. Zobraziť viac

Aký je rozdiel medzi OpenLiteSpeed a LiteSpeed serverom?

Oba tieto servery vyvíjajú tí istí programátori. LiteSpeed je komerčný web server, kde si musíte zakúpiť licenciu. OpenLiteSpeed je jeho Open Source verzia. Zobraziť viac

Aké technológie ponúka OpenLiteSpeed?

Okrem štandardných služieb webservera ponúka OpenLiteSpeed niekoľko technológií, ktoré nenájdete v iných bežných webserveroch. Ide napríklad o podporu HTTP/3 a QUIC. Zobraziť viac

Čo je LiteSpeed Cache?

LiteSpeed Cache (LSCache) je zabudovaná frontend cache v LiteSpeed alebo OpenLiteSpeed webserveri. Je určená pre zvládanie nárazovej záťaže na web server, čím šetrí výkon serverov a tak zrýchľuje načítavanie web stránok. Zobraziť viac