Technológie
WordPress s 100/100 PageSpeed hodnotením

WordPress s 100/100 PageSpeed hodnotením

Dosiahnuť Google PageSpeed Test s hodnotením 100/100 nie je až také nereálne. Ukážeme Vám ako na to na bežnom WordPress Hostingu a s použitím pluginov zadarmo.

Použijeme pri tom novú 1 klikovú inštaláciu WordPress pomocou nášho inštalátora, s pluginmy, ktoré odporúčame už pri inštalácii. Inštalácia trvala približne minútu, nastavenie pluginov približne 10 minút, takže celé nám to zabralo iba 11 minút práce.

Optimalizácia rýchlosti web stránky závisí hlavne od dvoch faktorov:

  • Optimalizácia na strane web serverov
  • Optimalizácia na úrovni aplikácie alebo webu

Optimalizácia na strane web serverov

Svet webu sa neustále vyvíja a týka sa to aj HTTP protokolu, ktorý je síce "neviditeľný" ale aj tak zohráva jednu z najdôležitejších funkcií a tou je: doručenie obsahu čo najrýchlejšie zo servera na klientský počítač. V tom nám pomáhajú tieto nové technológie:

  • HTTP/2 a súbežné sťahovanie súčastí web stránky.
  • Brotli kompresia namiesto GZIP. Brotli je nový spôsob komprimovania obsahu web stránky vyvinutý spoločnosťou Google. Pri HTML súboroch dosahuje až 21% menšie súbory ako pri GZIP a pri JavaScript a CSS súboroch je to okolo 15% ušetrenie. Podpora Brotli je na všetkých súčasných prehliadačoch.
  • Exspirácia statického obsahu. Ak sa obsah nemení pravidelne, môže si ho Váš prehliadač uložiť do svojej pamäte a pri opätovnej návšteve si už tento obsah zo servera nesťahuje. Ide hlavne o obrázky, CSS, JavaScript, fonty,.. Pre všetky serveri sme nastavili pre takýto obsah podľa odporúčaní 8 dňovú exspiráciu.

Optimalizácia na úrovni webu

Štandardná inštalácia WordPress-u neoptimalizuje kód webu, ktorý sa dostáva do klientských prehliadačov. Preto sme si pri optimalizácii WordPress pomohli nasledujúcimi pluginmi:

Really Simple SSL

Po aktivácii pluginu a niekoľkých kliknutiach nám plugin pomôže web stránku pripraviť na použite HTTPS, čo je predpokladom pre používanie HTTP/2. Keďže ku každej doméne automaticky aktivujeme Lets Encrypt wildcard SSL certifikát, nemusíte sa báť, že bude stránka pre Vašich návštevníkov na prodokole https nedostupná. Po aktivovaní pluginu odporúčame tieto nastavenia:

Autoptimize

Tento modul dokáže optimalizovať HTML, JavaScript, CSS a ostatné optimalizácie:

  • minifikácia výstupu HTML stránok
  • minifikácia a spájanie JavaScript súborov
  • minifikácia a spájanie CSS súborov
  • ... a ďalšie optimalizácie, ktoré sme ale v tomto príklade nepoužili

Ako vidíte, použili sme iba dva pluginy, ktoré nám pomohli optimalizovať WordPress pre zrýchlenie načítania webu v prehliadačoch. No a ako to dopadlo? Posúďte sami:

Google PageSpeed Test pre mobilné zariadenia

Google PageSpeed Test pre desktop

GTmetrix

V GTmetrix teste máme 97% a to v teste YSlow Score a to kvôli tomu, že sme nepoužili pre zrýchlenie žiadnu CDN. Avšak aj s týmto hendikepom sme dosiahli hodnotenie A/A, čo je vynikajúce!!!

web.dev skóre

Prečo potrebujeme mať rýchly web?

Rýchlosť webu je jeden zo základných SEO faktorov, ktorý rozhoduje o tom, na akých pozíciách sa bude umiestňovať váš web. 

Rýchle načítanie webu zlepšuje komfort návštevníkov webu, môže zvýšiť čas strávený na webe a znížiť mieru odchodov z vašej webovej stránky (tzv. bounce rate)

Ostane mi takéto dobré hodnotenie?

Viem, môžete si povedať, že je to len čistá inštalácia Wordpress a pôjdu tam obrázky, obsah a na konci dňa to aj tak bude všetko inak. 

Máte však na 100% optimalizovaný Wordpress, od ktorého sa môžete odraziť. Každé ďalšie pluginy a šablóny si môžete vyberať podľa toho, ako sa zmení rýchlosť vášho WordPressu. 

Štartujte teda s kvalitou na optimalizovanom WordPress hosting-u od HostCreators.sk