Zaujímavosti
História SPAM-u

História SPAM-u

Viete z čoho vzniklo slovo SPAM, kedy bol odoslaný prvý spam a čo obsahoval? Prečítajte si náš blog a budete prekvapení tak isto ako my.

Pôvod slova SPAM

Názov pochádza zo značky amerických konzerv lanšmítu, ktorá sa vyrába od 30. rokov dodnes (v súčasnosti ale výrobca trvá na písaní veľkými písmenami – SPAM). Počas 2. svetovej vojny a po nej bola veľmi rozšírená. Vojaci ju "fasovali" ako súčasť svojej výzbroje a keďže na fronte nebol veľký výber z jedálnička, tak to bolo často jediné jedlo, ktoré mali. Dostávali ho stále, aj vtedy, keď už boli SPAM-u prejedení. Z toho vzniklo prirovnanie k e-mailom - spamom, ktoré dostávame, ale nikto o ne nemá záujem.

Prvý SPAM bol telegram

Spam existuje dlhšie ako internet. Prvá zmienka o spame pochádza z 19. storočia. V tomto období povolila telegrafická firma Western Union zasielanie správ do viacerých destinácií. V roku 1864 bol zaznamenaný prvý hromadne odoslaný nežiadúci telegram. To malo za následok, že až do obdobia veľkej hospodárskej krízy boli bohatí obyvatelia Severnej Ameriky zahlcovaní nejasnými investičnými ponukami. V Európe tento problém neexistoval v takom meradle ako v Amerike, pretože telegrafiu tu regulovali národné poštové kancelárie.

A čo bolo potom?

Internet bol pôvodne armádny projekt a nikto nepredpokladal, že bude určený na zarábanie peňazí. Zrejme prvý internetový spam napísal zamestnanec Digital Equipment Corporation. Bol zaslaný 1. mája 1978 na adresy vtedajšej siete ARPANET a obsahoval informácie o prezentáciu produktov tejto spoločnosti. Ďalším spamom bola správa podpísaná istým Daveom Rhodes a rozoslaná do diskusných skupín siete USENET. Predmetom tejto správy bolo MAKE.MONEY.FAST !! (Zarábaj rýchlo peniaze).

V roku 1993 sa muž menom Richard Depew rozhodol predstaviť svoju novú predstavu o fungovaní Usenet. Táto idea nebola na prvý pohľad zlá. Navrhoval pridať moderátorom konferencií možnosť stanoviť pravidlá a zrušiť príspevky, ktoré ich porušia. Koncom marca sa Richard hral so svojím programom nazvaným ARMM, ktorého úlohou bolo spravovať diskusie podľa ním navrhnutého spôsobu. Došlo k nehode a jeho softvér zahltil diskusnú skupinu news.admin.policy viac ako 200 príspevkami. Samotný Richard Depew sa za svoje počínanie ospravedlnil s tým, že skutočne išlo o nehodu.

Jedným z ďalších spamov bola správa zaslaná 18. januára 1994 s predmetom Global Alert For All:Jesus is Coming Soon (Upozornenie pre všetkých: Ježiš čoskoro príde). Jednalo sa o nábožensky ladený text, ktorý ukazoval súvislosti medzi zemetrasením v Los Angeles v Kalifornii, záplavami v Európe, vojnou v Juhoslávii a ďalšími katastrofami.

Skutočne masívnym spamom bola nevyžiadaná správa Green Card Lottery, ktorú zaslali 5. marca 1994 právnická spoločnosť Cantor a Siegel. Správa zahltila 6 000 diskusných skupín. V ich stopách neskôr kráčal ďalší spammer Michael Wolff, ktorý pomocou nevyžiadaných správ ponúkal svoju knihu o internetovom chate. Každý výskyt spamu sprevádzali mohutné diskusie o etike správania sa na Internete (tzv. Netiketa).

Ako sa chrániť pred spamom?

Ochrana pred SPAM-om je veľmi zložitý proces a nie je nikdy na 100%. Pre nás, ako webhostingovú spoločnosť, je boj so SPAM-om kľúčový. Viac o tom, ako chránime našich zákazníkov, sa dozviete v blogu, v ktorom som popísal celý proces ochrany.

Niečo môžete proti šíreniu nevyžiadanej pošty spraviť aj vy, užívatelia. Tu je niekoľko pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať:

  • Neotvárať e-maily, ktoré sú na prvý pohľad SPAM
  • V žiadnom prípade na takéto e-maily neodpovedať
  • Neodosielať SPAM ďalej
  • Pri akomkoľvek podozrení sa radšej poradiť s administrátorom
  • Nepreposielať hromadné e-maily, ktoré sa šíria internetom s konšpiračnými témami, pretože sa tak sami stávate spammerom.