WordPress
Porovnanie SEO pluginov pre WordPress: Ktorý je ten najlepší?

Porovnanie SEO pluginov pre WordPress: Ktorý je ten najlepší?

Redakčný systém WordPress je známy najmä vďaka svojej rozšíriteľnosti. Môžete doň nainštalovať rôzne pluginy a tým si prispôsobiť web podľa svojich predstáv. Pluginy sú praktické. Dokážu pomôcť v mnohých smeroch. Dokonca aj v rámci SEO.

Čo je SEO?

So skratkou SEO ste sa už možno stretli. Označuje anglické slovné spojenie “Search Engine Optimization”. V slovenčine sa často prekladá ako optimalizácia pre vyhľadávače. Ak chcete, aby bol váš web úspešný, je dôležité vedieť o SEO aspoň základy. Dobre odvedená práca vám môže zaistiť prvé miesta vo vyhľadávaní. 

Čo spraviť, aby ste stránku správne optimalizovali? V rámci SEO je dôležitý správny názov domény, meta popis a taktiež meta titulok. Hlavnú úlohu hrá aj kvalitný a rýchly hosting. Množstvo šablón je taktiež označených ako “SEO friendly”. Je to síce plusom, no na optimalizácii musíte pracovaťneustále

Tip
Pri šablóne sledujte hlavne to, či je responzívna. Množstvo návštevníkov si bude váš web prezerať cez mobil. Poskytnite im ten najlepší užívateľský zážitok. 

Výber správneho SEO pluginu

WordPress je obľúbený aj vďaka svojej rozšíriteľnosti. Pluginov na SEO je veľké množstvo. Niektoré sú platené, čiže premium, iné bezplatné. Na začiatok vám budú stačiť aj neplatené. Neskôr, ak budete potrebovať viac funkcií, môžete prejsť aj na platené. 

Výhodou väčšiny bezplatných pluginov je to, že majú aj premium verzie. Kedykoľvek môžete prejsť na rozšírenejšiu verziu. 

Pri výbere pluginu je dobré pozerať na ich funkcie a použitie. Náročné alebo zložité nastavenie vám len zbytočne sťaží prácu. 

V článku sme porovnali 5 rôznych SEO pluginov. Všetky sme otestovali a zistili sme ich silné aj slabé stránky.

 

Názov 

Výhody/Nevýhody

Hodnotenie

Yoast SEO

+ jednoduché používanie

+ bezplatný

+ veľké množstvo funkcií

+ rýchle nastavenie 

★★★★★

(Výborný)

All in One SEO

+ jednoduché používanie 

+ množstvo nástrojov 

+ bezplatný

+ kompatibilný s WooCommerce

+ vhodný aj pre začiatočníkov

★★★★★

(Výborný)

SEMRush

+ jednoduchý na používanie

+ príjemné užívateľské prostredie

+ bezplatný


- v porovnaní s predchádzajúcimi pluginmi má menej funkcií

★★★★

(Veľmi dobrý)

Rank Math

+ rýchle nastavenie pomocou niekoľkých krokov

+ bezplatný

+ jednoduchý na používanie

+ poskytuje množstvo nástrojov


- PRO verzia zatiaľ neexistuje 

★★★★

(Veľmi dobrý)

HubSpot

+ vhodný pre pokročilých užívateľov

+ jednoducho čitateľné výsledky

+ bezplatný

+ poskytuje viacero nástrojov


- musíte ho inštalovať ručne 

★★★★

(Veľmi dobrý)

Yoast SEO

Jedným z najobľúbenejších a najpoužívanejších SEO pluginov je Yoast SEO. Je bezplatný, no poskytuje aj premium verziu. Má veľké množstvo funkcií, vďaka ktorým môžete svojej stránke skvelo pomôcť. 

V prípade, že ste v minulosti používali iný SEO plugin, všetky informácie môžete do Yoast importovať

Inštalácia pluginu je rýchla a jednoduchá. Akonáhle je nainštalovaný a aktívny, môžete ho začať používať. Nástenka pluginu vyzerá takto: 

V kategórii “Features” môžete vypnúť alebo zapnúť niektoré funkcie. Ide napríklad o SEO analýzu alebo tzv. Readability analýzu. Tá vám pomôže k lepšej štruktúrovanosti textu. Toto nastavenie môžete na začiatok nechať tak. Neskôr, ak nejaké funkcie nebudete používať, ich môžete vypnúť

Yoast SEO povoľuje aj ďalšie nastavenia. Nájdete ich v ľavom paneli administrácie. 

Kategória “Search Appearance” vám umožňuje nastaviť napríklad znak medzi názvom web stránky a článkom/stránkou. 

Okrem pomlčky môžete mať aj dvojbodku, hviezdičku či vlnku. 

Ďalej môžete nastaviť SEO názov a Meta popis. Plugin vám pri každom nastavení ponúka aj podrobné vysvetlenie. Stačí kliknúť na symbol otáznika. 

V kategórii “Social” pridávate linky na svoje sociálne siete. V ponuke máte najznámejšie ako Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn a ďalšie. 

Po nastavení a uložení všetkých zmien môžete začať plugin pokojne používať. Pri písaní článku alebo textu v rámci stránky ho nájdete pod editorom

Do hlavnej kľúčovej frázy napíšte vaše hlavné kľúčové slovo, s ktorým ste pracovali. Nižšie môžete vidieť náhľad, ako vyzerá snippet. Náhľad si môžete pozrieť v počítačovej aj mobilnej verzii

Nadpis SEO sa skladá spravidla z nadpisu článku/stránky, oddeľovača a názvu web stránky. Toto zobrazenie si však môžete zmeniť v nastaveniach pluginu. Nižšie sa nachádza panel. Ak je SEO nadpis priemerný, je oranžový, ak dlhý, je červený. Správny nadpis by mal mať zelenú farbu

Slug znamená to, čo sa objaví v URL. Môžete ho zmeniť alebo nechať tak. Automaticky sa odvodí od nadpisu článku/stránky. Meta popis sa objavuje hneď pod SEO nadpisom. Najlepšia dĺžka je 160 znakov. Rovnako ako pri nadpise, aj v tomto prípade sa objavuje panel. Príliš dlhý nadpis je červený, krátky zas oranžový. 

Nižšie sa zobrazujú návrhy od pluginu. Radí vám, čo v texte zlepšiť, aby ste mali kvalitné SEO. 

Do textu pridajte odchádzajúce a vnútorné odkazy. Nezabudnite na správnu dĺžku či alt atribúty obrázka. Premium verzia ponúka aj možnosť pridať synonymum alebo súvisiacu kľúčovú frázu.

K posledným možnostiam ešte patrí kľúčový obsah. Túto možnosť by ste mali zapnúť pri najdôležitejších článkoch/stránkach na web stránke. 

A v pokročilých môžete vybrať, či povoľujete vyhľadávačom zobraziť článok vo výsledkoch vyhľadávania. Prípadne, ak patríte k pokročilým, pridajte aj nastavenia meta robotov. 

Yoast SEO nájdete taktiež v paneli na pravej strane editora

Zahŕňa základné informácie o čitateľnosti a SEO analýze. 

Použitie pluginu v praxi 

Yoast SEO patrí medzi najpoužívanejšie, a preto si ukážeme aj jeho použitie v praxi. Vytvorili sme si novú stránku a vygenerovali text. Následne môžeme prejsť na nastavenia SEO.  

Hlavnou kľúčovou frázou je pre nás "Lorem ipsum". Akonáhle slovo napíšete, plugin začne pracovať

Na vrchnej časti môžete vidieť oranžový emotikon. Tá naznačuje, že na SEO musíte ešte zapracovať. Nižšie vytvorte slug. Spravidla sa vytvorí po uložení alebo publikovaní stránky/článku. Môžete si ho však upraviť

Meta popis by mal mať približne 160 znakov. Počítať to však nemusíte. Keď bude panel pod tabuľkou zelený, viete, že meta popis má správnu dĺžku. 

V meta popise by sa malo objavovať aj vaše hlavné kľúčové slovo/fráza

Akonáhle máte všetko vypísané, kliknite na “Analýza SEO” a zistite, čo všetko by ste ešte mali zlepšiť.

Zeleným máte naznačené dobré výsledky. Tie sú v poriadku, nemusíte s nimi robiť nič. Oranžovým sú vylepšenia. Pre lepšie SEO by ste ich mali upraviť. My máme napríklad kratší meta popis a nadpis SEO. 

Červeným sú problémy, ktoré musíte upraviť. V našom texte napríklad chýbajú obrázky. Po ich pridaní nezabudnite na ALT popis. 

Dôležité sú aj vnútorné a odchádzajúce odkazy. Prelinkujte stránku alebo článok zo svojho webu. Nezabudnite ani na nejaký externý web. 

Keď je SEO v poriadku, emotikon sa zmení na zelenú. Nezabúdajte však, že čitateľnosť musí byť na tom rovnako. 

Plugin sleduje viaceré faktory a to dĺžku viet a odstavcov, a používanie podnadpisov. Nám v texte chýbajú, takže ich musíme doplniť. 

Takto vyzerá dobré SEO aj čitateľnosť

Zhrnutie môžete sledovať aj v pravej časti editora

All in One SEO

Druhým veľmi obľúbeným SEO pluginom je All in One SEO. Využívajú ho viac ako 2 milióny užívateľov. Mnohí ho označujú aj ako najkomplexnejšiu súpravu nástrojov pre SEO. Poskytuje desiatky funkcií a jednoducho sa používa. Vhodný je ako pre pokročilých, tak aj pre úplných začiatočníkov. 

Plugin je jednoduchý aj vďaka tomu, že sám automaticky upravuje množstvo nastavení. Odpadá vám tak práca nastavovať všetko úplne od začiatku. 

Výhodou je množstvo užitočných funkcií, ako napríklad pravidelná kontrola SEO. Nechýba ani integrácia sociálnych sietí. Vďaka tomu budete môcť vyberať, aký obrázok sa objaví, keď bude stránka zdieľaná. 

V prípade, že využívate plugin WooCommerce, rozhodne si prídete na svoje. Pluginy sú kompatibilné. So SEO môžete pokojne pracovať aj v rámci e-shopu. 

All in One SEO má výhodu v tom, že poskytuje množstvo nástrojov. Nemusíte tak inštalovať niekoľko pluginov naraz. Stačí vám jeden, ktorý si poradí so všetkým. 

K týmto nástrojom sa radí napríklad "Importer & Exporter", na import a export dát alebo "Social media" na integráciu so sociálnymi sieťami. Pre začiatočníkov poskytuje úplné základy. Pre pokročilých aj pokročilejšie funkcie

Po nainštalovaní a aktivovaní môžete plugin hneď používať. Netreba ho nijakým spôsobom nastavovať. Nájdete ho rovno pod editorom

V plugine vypíšete názov a meta popis. Upraviť môžete aj URL. Ak nechce, aby boli článok/stránka viditeľné pre vyhľadávače, zaškrtnite možnosť “NONINDEX this page/post”. V prípade, ak by ste potrebovali nejaké ďalšie funkcie, môžete prejsť na platenú PRO verziu

Rovnako však ako Yoast, tak aj tento plugin poskytuje rozšírené nastavenia. Plus, ak by ste chceli ďalšie nástroje, ktoré ponúka, stačí kliknúť na možnosť "Feature Manager" a aktivovať niektoré z nich.

SEMRush

SEMRush si obľúbili najmä pokročilí používatelia WordPressu. Má však pomerne jednoduché nastavenia. Aj v prípade, že ste len začiatočníkom, sa v ňom určite zorientujete. 

Rovnako ako dva pluginy pred ním, aj tento nájdete na spodnej časti stránky, pod editorom článku/stránky. S WordPressom pracuje veľmi dobre. Ponúka vám príjemné užívateľské prostredie. 

Na to, aby ste mohli začať s pluginom pracovať, je potrebné kliknúť na “Start optimizing”. Následne sa zaregistrujte. Po vytvorení účtu alebo prihlásení začnete pracovať. 

SEMRush funguje trochu inak. Na začiatok vyplníte kľúčové slová spojené s témou, o ktorej idete písať, a pôvod publika. Kľúčových slov môžete napísať 30

Po vyplnení všetkých údajov kliknite na “Get recommendations”. Podľa vášho textu a zadaných údajov plugin zistí, ako ste na tom so SEO. Okrem hodnotenia poskytne aj tipy, ako jednotlivéproblémyvyriešiť

Plugin poskytuje aj ďalšie funkcie. Tie však patria do premium verzie. 

Rank Math

Rank Math je príjemný a jednoduchý SEO plugin. Po inštalácii a aktivácii sa vám zobrazí okno s rýchlym nastavením. Krok po kroku si celý plugin prispôsobíte podľa seba. 

Vyberiete si úroveň nastavení z troch možností, a to Easy pre začiatočníka, Advanced pre pokročilého alebo Custom Mood. Ten je určený pre používateľov PRO verzie. Jednotlivé nastavenia si budete môcť v priebehu používania zmeniť

Ak ste predtým používali iný plugin, objaví sa vám možnosťimportu dát. Ak ich nechcete hneď importovať, krok preskočte. Vrátite sa k nemu neskôr. 

V ďalšom kroku nastavíte typ web stránky - blog, e-shop alebo portfólio. Taktiež vypĺňate názov stránky a môžete nahrať aj logo a obrázok na zdieľanie na sociálnych sieťach.

Následne kliknite na "Return to dashboard" a nastavenie je hotové.

Jednotlivé nastavenia si môžete ešte upraviť samostatne vo WordPresse. Rank Math taktiež poskytuje viaceré nástroje. Tie sa dajú aktivovať, prípadne deaktivovať.

Rank Math je SEO plugin, ktorý nenájdete pod editorom, ale vo vrchnej časti editora článku/stránky. Presnejšie vpravo. 

Po rozkliknutí sa vám objavia jednotlivé možnosti. Plugin vám dáva rady, ako SEO zlepšiť. Ak sa nimi budete riadiť, budú sa vám pripočítavať jednotlivé body. Čím vyššie skóre máte, tým ste na tom so SEO lepšie. 

Ak by ste si s nejakým tipom nevedeli dať rady, stačí kliknúť na otáznik v krúžku. Plugin vám poskytne viac informácií a rád, čo robiť. 

Tip
Rank Match zatiaľ nemá PRO verziu. Tá je však vo vývoji. Ak si na plugin zvyknete a chceli by ste využívať viac funkcií, na premium sa rozhodne oplatí počkať. 

HubSpot

Posledným z testovaných SEO pluginov je HubSpot. Ten dokáže, podobne ako ostatné, zanalyzovať vaše SEO a poskytnúť vám podrobné informácie. 

Na rozdiel od všetkých spomenutých ho však nenájdete v pluginoch vo WordPresse. Musíte si ho stiahnuť z oficiálnej stránky a následne do WordPressu nahrať. Je to však jednoduché a bezplatné. 

Keď je plugin nainštalovaný a aktívny, na jeho používanie si musíte vytvoriť účet. Pri prihlasovaní si nastavujete základné informácie. K nim sa radí napríklad počet zamestnancov, oblasť, v ktorej pôsobíte, vašu rolu (zamestnávateľ, zamestnanec a iné) a to, či ste už niekedy HubSpot používali.

Po všetkých nastaveniach môžete plugin používať. Keď si ho v administrácii otvoríte, poskytne vám malú prehliadku jednotlivých funkcií

HubSpot monitoruje aktivitu na vašej web stránke. Samozrejmosťou je integrovaná analýza marketingových výkonov. Informácie sú ľahko čitateľné. Plugin vám ich ponúka prehľadne zoradené. Mnohé sú v grafoch. 

HubSpot taktiež poskytuje rôzne formuláre či online chat. Svoje podnikanie tak môžete veľmi jednoducho rozšíriť aj bez inštalovania iných pluginov. 

Tip
Nezabúdajte, že okrem SEO pluginu budete potrebovať aj nástroj na kľúčové slová. Veľmi obľúbeným je napríklad Google Keyword Planner alebo Marketing Miner

 

Zhrnutie

SEO pluginy sú dôležité pre každú jednu web stránku. Je úplne jedno, či prevádzkujete blog, e-shop alebo portfólio. Ich používanie je jednoduché a nájdete ich desiatky. Mnohé z nich poskytujú aj rôzne doplnkové nástroje. Tie rozširujú funkčnosť pluginov a ešte viac uľahčujú celú prácu.