Pozor na podvodné emaily

Pred časom sme zaregistrovali podvodné emaily, ktoré sú zaslané na Váš email s informáciou, že Vaša doména čoskoro vyprší. POZOR, jedná sa o podvod. Netreba na nič klikať a určite netreba nič platiť ani vypisovať údaje Vašej kreditnej karty. Slovenská firma VNET a.s. s týmito email nemá nič spoločné a celé je to podvrh. 

Ako rozoznať podvodné emaily?

Ako vidíte nižšie, email má jasné znaky spamu či phishing-u.

  • Email odosielateľa je úplne z inej domény ako firemnej, čo výzvu zasielal - často zo zahraničnej alebo skomolenej, ktorá len obsahuje meno firmy.
  • Na prvý pohľad je email rozhádzaný a nevyzerá graficky vyladený.
  • Logo je zdeformované, sú použité rôzne fonty, text je rozhádzaný, email obsahuje gramatické či pravopisné chyby. (môže byť tiež písaný bez diakritiky)
  • Link ide na úplne inú url adresu ako je zobrazená v emaili

Ukážka zaslaného podvodného emailu

Preklik na podvodnú stránku

Preklik, ktorý je v emaili Vás presmeruje na web, ktorý je skoro na nerozoznanie od webu TatraBanky.

Má však jeden veľký rozdiel, URL adresu, na ktorej je spustený.

To si treba vždy skontrolovať. Treba sledovať, či ste na webe Tatrabanky (tatrabanka.sk), alebo na úplne inej, podvodnej doméne.

Podvodný web má často domény ako napr. tatratbanka.sk alebo tatra-banka.com, prípadne iné zahraničné názvy, ktoré vo Vás evokujú dôveryhodnosť.

Čo bude nasledovať?

Akonáhle by ste vypísali údaje Vašej kreditnej karty, boli by ste vyzvaný aby ste buď overili platbu, resp. Vás cez Vaše údaje vyzvú zadať SMS kód, ktorý je však často už z inej transakcie, ktorú hackeri urobili s Vašimi údajmi na pozadí.

Následne budete presmerovaný na stránku, ktorá sa bude stále načítavať... aby hackeri získali dostatok času na zneužitie. Väčšinou budete presmerovaný na reálnu stránku banky.

Ihneď si zablokujte kartu a internet banking

Ak zistíte, že ste boli podvedený, ihneď volajte do Vašej banky a zablokujte si kartu, prípadne si zmente prístupové kódy do internet bankingu.

Vieme ich zastaviť a odfiltrovať?

Momentálne sme nasadili našu antispamovú filtráciu na tento konkrétny e-mail. Môže sa ale stať, že ho útočníci zmenia a znova začnú chodiť do Vašich schránok. Preto nás o takýchto e-mailoch informujte, aby sme mohli upraviť naše filtre.