Bezpečnosť
5 dôvodov prečo HTTPS môže zlepšiť obraz Vašej firmy

5 dôvodov prečo HTTPS môže zlepšiť obraz Vašej firmy

Ak ešte nepoužívate šifrované HTTPS spojenie na Vašich stránkach, zbystrite. Tu je 5 hlavných dôvodov, prečo by ste mali začať používať HTTPS.

Pozreli sme sa hlavne na aspekty, ktoré dokážu zvýšiť návštevnosť Vašich stránok a to na úrovni vyhľadávačov a na úrovni budovania Vašej dôvery u zákazníkov.

Tu sú tie najdôležitejšie dôvody:

1. Zlepšenie SEO

Ak vám záleží na tom, aby mali Vaše stránky najvyššie pozície v Google vyhľadávaní, potom aktivovanie HTTPS uprednostní Vaše stránky pred konkurenciou. Spoločnosť Google oznámila, že weby s podporou HTTPS hodnotia vyššie ako stránky, ktoré fungujú len v rámci protokolu HTTP.

2. Lepšia analytika

Ak nepoužívate protokol HTTPS, chýbajú Vám dôležité údaje služby Google Analytics.

Všetci chceme vedieť, odkiaľ prichádzajú naši návštevníci. Prehliadače však neodošlú dôležitú hlavičku "Referer", keď používateľ klikne na odkaz z lokality HTTPS na web s HTTP. Vzhľadom na to, že stále viac webových stránok začína používať HTTPS, je to stále väčší a väčší problém pre majiteľov webových stránok bez HTTPS.

3. Ochrana obsahu

Často sa stáva, že na nezabezpečených WiFi sieťach, kde útočník môže zasahovať do toku dát smerujúcich do prehliadača návštevníka, dokáže útočník zobraziť nevyžiadaný banner. Zobrazuje to obrázok nižšie. Na stránke Apple Store (dole v strede) útočník umiestnil bannerovú reklamu, ikeď na serveri Apple Store takýto obsah nebol.

Ak vlastníte firemný web a niekto Vám takúto reklamu umiestni na stránku, je to katastrofa. Ak je na webových stránkach firem a spoločností bannerová reklama, vyzerá to lacno a môže to vážne poškodiť prvý dojem.

Protokol HTTPS znamená, že všetka návštevnosť medzi Vašou stránkou a používateľmi je odoslaná cez šifrované pripojenie a nikto nemôže manipulovať so zdrojovým kódom Vašej stránky. Takže tým, že aktivujete protokol HTTPS, získate záruku, že to, čo vidia Vaši používatelia, je naozaj to, čo ste im chceli ukázať.

4. Ochrana používateľov

HTTPS chráni Vašich používateľov pred neoprávneným získaním údajov. Môžu tak získať citlivé dáta, prípadne môžu ukradnúť celú identitu Vašich používateľov. Ak používate nešifrované HTTP, tak sa tomuto útoku nedá zabrániť, pokiaľ užívateľ prichádza na Váš web z bežne dostupných verejných sietí.

Súčasné prehliadače už sami označujú stránky bez HTTPS za nebezpečné, pokiaľ sa v nich snažíte vyplniť nejaký formulár a teda užívateľ je upozornený, že tak robí na vlastné riziko. Toto tiež neprispieva k pozitívnemu obrazu Vašej spoločnosti.

5. Využívanie nových technológií

V posledných rokoch prehliadače prešli z jednoduchých prehliadačov dokumentov na plnohodnotné aplikačné platformy, ktoré dokážu prevádzkovať komplexné webové aplikácie, pristupovať k miestam, systémom súborov, webovým kamerám, mikrofónom a lokálne ukladať dáta.

Keď používateľ dáva webovému serveru prístup k svojmu umiestneniu alebo k jeho webovej kamere, robí to na základe domény. Keďže sú prehliadače stále všestrannejšie a dokážu pristupovať stále k väčšiemu počtu zariadení vo Vašom počítači, znamená to, že dôvera poskytnutá jednotlivým doménam sa stáva oveľa cennejšou.

Z tohto dôvodu začínajú dodávatelia uvažovať o udelení oprávnení iba doménam, ktoré majú podporu HTTPS. Je to z rovnakého dôvodu ako v bode 4, čiže ide o ochranu používateľa.

Nové, zaujímavé funkcionality, ako je Service Workers, HTTP2 výslovne obmedzujú podporu len cez HTTPS a niektoré už existujúce služby sa tiež presunú len pod HTTPS, ako je napríklad geolokácia.

Takže ak chcete plne využiť výkonnosť moderných prehliadačov, budete musieť povoliť protokol HTTPS pre Vaše stránky.

Nastavte si svoj web na HTTPS

Ak využívate naše webhostingové služby, vygenerovanie SSL certifikátu pre HTTPS je otázkou niekoľkých kliknutí a HTTPS Vám pobeží už do jednej minúty. Podrobný návod, ako si spustíte web pod HTTPS nájdete v našej sekcii Pomoc.